LIVE | Război în Ucraina, ziua 218. Moscova va anexa regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în cadrul unei ceremonii programate vineri / O a patra scurgere de gaze din Nord Stream, identificată în Marea Baltică

LIVE | Război în Ucraina, ziua 218. Moscova va anexa regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în cadrul unei ceremonii programate vineri / O a patra scurgere de gaze din Nord Stream, identificată în Marea Baltică
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 29/09/2022, 13:30
Actualizat: 29/09/2022, 19:15

Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Pe de altă parte, administraţia Joe Biden a reafirmat că nu va recunoaşte niciodată „tentativele ilegale şi nelegitime” ale Rusiei de a anexa regiuni din Ucraina, avertizând că Washingtonul pregăteşte sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. „Nu vom recunoaşte niciodată tentativele ilegale şi nelegitime de anexare” a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, a afirmat miercuri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente din ziua 218 de război

UPDATE ora 18:30 – Recrutorii care aduc documentele de înrolare în armata rusă pătrund pe geam în blocuri, pentru că locatarii încuie ușile de la intrare

Locatarii blocurilor din orașul rusesc Vladivostok încuie ușile de la intrarea în clădiri, în fața recrutorilor care aduc documentele de înrolare în armată. Aceștia, în cele din urmă, pătrund pe geam după cum arată o înregistrare video postată pe rețelele de socializare.

În filmarea respectivă se poate observa cum un angajat al biroului de înregistrare și înrolare militară a urcat pe clădire și a intrat pe fereastră pentru a deschide ușa de la intrare pentru colegii săi, astfel încât aceștia să poată căuta recruții și să le dea documentele de mobilizare.

UPDATE ora 14:00 – „Mergeau cu mitraliere să voteze oamenii. N-am deschis ușa, am stat ascunși ca șoarecii. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni”

Apar mărturii ale oamenilor care locuiesc în regiunea care va fi atașată Rusiei, în urma referendumurilor. Ei spun că foarte puține persoane au votat, iar armata lui Putin a fost trimisă să îi oblige pe oameni să aleagă anexarea regiunii ocupate.

„Rezultatele arată bine pe hârtie, dar în realitate oamenii nu au votat, n-a fost nicio prezență masivă. Oamenii nu vor referendum, nu vor alipirea la Rusia, nimeni nu vrea asta. Dar sub presiunea asta, oamenii sunt speriați. Se tem de orice”, a povestit o femeie, citată de Digi 24.

„N-am deschis ușa, ne-am ascuns și nu am aprins luminile de la 8 dimineața la 8 seara, așa că nu a știut nimeni că suntem acasă. Am stat ascunși ca șoarecii”, a spus o altă persoană.

(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 13:00 – Rusia anunţă că urmează să anexeze patru regiuni din Ucraina vineri, în cadrul unei ceremonii

Rusia anunţă joi că urmează să anexeze oficial patru părţi ale Ucrainei în cadru unei ceremonii, vineri, la trei zile după ”referendumuri” în acest sens, relatează BBC News, citat de News.ro.

”O ceremonie de semnare a unor acorduri cu privire la intrarea unor noi teritorii în Federaţia rusă va avea loc mâine (vineri), la ora (locală) 15.00 (şi ora României), la Kremlin”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti.

”Vladimir Putin va susţine un discurs voluminos la acest eveniment”, anunţă Peskov.

UPDATE ora 12:00 – O a patra scurgere de gaze naturale din Nord Stream, identificată în Marea Baltică, anunţă Paza de Coastă suedeză

O a patra scurgere de gaze naturale a fost identificată în Marea Baltică din gazoductele Nord Stream, vizate de un presupus sabotaj, anunţă joi Paza de Coastă suedeză, relatează AFP.

”Sunt două scurgeri de partea suedeză şi două de partea daneză”, a declarat AFP un reprezentant al autorităţii suedeze, citat de News.ro.

Cele două scurgeri de gaze naturale din Nord Stream de partea suedeză se află ”în apropiere una de alta”, a precizat aceasta

Autorităţile din Suedia şi Danemarca vorbeau, până acum, despre o scurgere de partea suedeză şi două de partea daneză.

Aceste scurgeri – care au fost descoperite în urma a două explozii, care au avut loc luni dimineaţa şi seara – se află în apele internaţionale, în largul Insulei daneze Bornholm şi în zonele economice exclusive ale celor două ţări scandinave.

Paza de Coastă suedeză nu a putut să precizeze imediat de ce semnalarea acestei a patra scurgeri are loc atât de târziu.

Wikipedia / Samuel Bailey

UPDATE ora 11:00 – Un copil și doi adulți au murit la Dnipro în urma unui atac cu rachete rusești

Un copil și cel puțin doi adulți au murit, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete rusești la Dnipro, anunță un oficial ucrainean, citat de CNN.

Cel puțin trei persoane au murit, inclusiv un copil, în urma unor lovituri cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei. Atacul a avut loc joi dimineață, potrivit șefului administrației militare regionale, Valentyn Reznichenko, citat de Mediafax.

„Rușii au lovit Dnipro cu rachete în timpul nopții. Au lovit zone rezidențiale. Deocamdată, se știe că sunt trei morți, dintre care un copil… Alte cinci persoane sunt rănite, inclusiv o fată de 12 ani. Salvatorii au scos-o din casa distrusă, unde dormea când a fost lovită de o rachetă rusească”, a declarat Reznichenko.

Loviturile au avariat „60 de case și câteva clădiri înalte”, iar câteva reședințe au fost „complet distruse”, a adăugat el.

Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

UPDATE ora 09:00 – Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie

În Piața Roșie din Moscova sunt instalate scene și tribune pentru presupuse celebrări populare, care ar urma să aibă loc în acest weekend.

Sunt voci care spun, însă, că Putin ar putea să amâne anexarea teritoriilor ucrainene, pentru că armata sa înregistrează înfrângeri pe linie.

Anexarea regiunilor Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie la Rusia este o chestiune de ore, după ce referendumurile au fost validate, iar rezultatul – covârșitor în favoarea alipirii. Liderii puși de ruși în fruntea regiunilor au plecat deja la Moscova, pentru a cere în mod oficial alipirea teritoriilor la Federația Rusă.

Leonid Pasechnik, liderul regiunii Luhansk: ”Dragă Vladimir Vladimirovici (Putin), mă adresez ție în numele oamenilor din regiunea Luhansk. Ținând cont de referendumul aprobat de locuitorii republicii, te rog să iei în considerație aderarea Republicii Populare Luhansk la Rusia, ca entitate teritorială a Federației Ruse”, transmite site-ul Știrile Pro Tv.

UPDATE ora 08:00 – UE pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia: De la cipuri până la hârtie igienică

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de mai multe produse din oţel din Rusia şi să interzică exportul anumitor semiconductori în Rusia, potrivit ultimei propuneri de sancţiuni a Comisiei Europene, consultată de POLITICO.

Cu toate acestea, un element omis de pe listă este reprezentat de diamantele ruseşti – o omisiune care va face fericită Belgia şi industria sa de diamante. În schimb, Comisia vrea să interzică importul „anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase”.

Proiectul pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar care mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări UE, urmăreşte în principal să folosească o serie de noi interdicţii de export şi de import pentru a înăspri regimul de sancţiuni existent. Iar ţintele variază de la articole de uz cotidian la componente tehnologice folosite de armata rusă, notează Mediafax.

De exemplu, noul proiect de norme ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi „produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică”.

În ceea ce priveşte exportul, semiconductoarii şi cipurile, nu vor mai putea fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia vor fi, de asemenea, interzise dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În sectorul serviciilor, propunerea de sancţiuni prevede ca fiind ilegală „furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT” către companii şi persoane din Rusia.

În plus, blocul urmează să sancţioneze aproape 30 de persoane şi opt companii, inclusiv pe filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin şi pe cântăreţul Nikolay Rastorguyev, precum şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.

UPDATE ora 07:00 – Statele Unite reafirmă că nu vor recunoaşte anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri, că nu va recunoaşte niciodată „tentativele ilegale şi nelegitime” ale Rusiei de a anexa regiuni din Ucraina, avertizând că Washingtonul pregăteşte sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

„Nu vom recunoaşte niciodată tentativele ilegale şi nelegitime de anexare” a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, a afirmat miercuri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de cotidianul Le Monde, transmite Mediafax.

Oficialul american a avertizat că Statele Unite şi naţiunile aliate pregătesc sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Câți dintre români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili?